Organisationer

Organisationsstruktur

Organisationen i Quria är hierarkiskt uppbyggd:

Nivå 1: Konsortiet (kontrakt)

Nivå 2: Kontoorganisation (folkbibliotek/skolbibliotek/fängelsebibliotek etc.)

Nivå 3: Enhetsgrupp (område inom kontoorganisationen)

Nivå 4: Enhet (fysiskt bibliotek) med olika cirkulationsställen (disk, självbetjäning, Arena, etc.)

Nivå 5: Avdelning (barn, vetenskap, etc., endast för logistik)

Funktioner på olika nivåer

Metadata om samlingar lagras på nivån konsortium.

Allmän låntagarinformation (namn, adress, etc.) lagras på nivån konsortium.

Specifik låntagarinformation (låntagarkategori, lånekort etc.) lagras på nivån kontoorganisation. Låntagare måste vara auktoriserade vid en kontoorganisation för att kunna låna etc.

Alla exemplar, reservationer, lån, inköp, tidskrifter och information om fjärrlån lagras på nivån kontoorganisation.

Information om statistik lagras på den nivå som informationen tillhör.

Regler kan ställas in på alla nivåer; ju lägre i hierarkin, desto starkare. Till exempel, om låneperioden ställts i på fyra veckor på nivån konsortium och två veckor på nivån kontoorganisation, kommer låneperioden att bli två veckor för den kontoorganisationen.

På sidan Inställningar, under Inställningar/Organisationer kan du se och göra inställningar som har att göra med underhåll av organisationer.

Organisationer

Listan visar organisationshierarkin för installationen, med konsortium, kontoorganisationer, enhetsgrupper och enheter, och hur de hänger ihop. Du kan också visa arkiverade organisationer. Du kan också ladda ner valda organisationer till en CVS-fil.

1. Gå till Organisationer och filtrera fram de organisationer du vill ladda ner.

2. Markera de organisationer du vill ladda ner.

3. Klicka på Ladda ner CSV för att ladda ner CVS-filen till din dator.

Organisationsinställningar

Välj en organisation för att visa eller ändra dess inställningar.

För att lägga till en ny inställning klickar du på Lägg till inställning.

Kontaktinformation

Ange kontaktinformationen för organisationen.

Informationen om Betalningsmottagare används för online-betalningar i Arena. Organisationsnummer måste anges om online-betalningar ska användas. Inställningarna kan göras på alla organisatoriska nivåer. När betalningar görs i Arena visas informationen för Betalningsmottagare under Mottagare. Om ingen information har angetts används organisationsnamnet.

Texter med information om enhet

Du kan lägga till två uppsättningar med information om enheten, såsom öppettider, som kan ingå på meddelanden till låntagare och på kvitton. Dessa inställningar kan endast göras på nivån enhet.

Se även: Kvitton och Meddelandetexter

Cirkulation och låntagare

Du kan ange en förvald låntagarkategori som används när nya låntagare skapas. Denna inställning kan göras på vilken organisationsnivå som helst. Om samma standardkategori ska användas för alla enhetsgrupper/enheter inom en kontoorganisation, behöver du bara ställa in standardkategorin på nivån kontoorganisation.

Du kan ställa in en fördröjning av sändning av reservationsmeddelanden i Fördröjning av res.medd. (minuter). Ange hur många minuter sändningen av meddelandena ska fördröjas. Om fältet lämnas tomt skickas meddelandena direkt. Fördröjningen kan ställas in på alla organisationsnivåer, inställningarna ärvs från högra nivåer om inga inställningar görs för lägre nivåer. Exempel: om du på kontoorganisationsnivån ställer in en fördröjning på 15 minuter, används denna för alla lägre nivåer. Om en specifik enhet vill skicka reservationsmeddelandena direkt, ställ in fördröjningen till 0 minuter för denna enhet.

Du kan konfigurera en enhet som skolenhet genom att markera rutan Skola. Denna inställning kan endast göras på nivån enhet. Om det finns enheter som konfigurerats som Skola visas en rullgardinslista med skolor tillsammans med ett fält för Klass bland låntagardetaljerna.

Du kan ange en lägsta ålder från vilken låntagare får registrera sig själva i Arena. Denna inställning kan endast göras på nivån kontoorganisation.

Om du markerar rutan Spärra låntagarkonton utan underskrivna avtal kommer alla låntagare som inte skrivit under ett avtal av typen Allmänna villkor att spärras automatiskt i Arena och Quria. I Quria kan personalen upphäva spärren men i Arena kommer låntagare inte längre att exempelvis kunna reservera eller låna om exemplar. Denna inställning är tillgänglig endast om modulen Digitala avtal har aktiverats. Denna inställning kan endast göras på nivån kontoorganisation.

Notera:
Inställningen Spärra låntagarkonton utan underskrivna avtal påverkar alla låntagare, inklusive personal, institutioner och andra bibliotek. Om rutan inte markeras är det endast låntagare som läggs till och låntagare som har övergått till en ny åldersgrupp (om reglerna har ställts in för detta) som måste skriva under avtal.

Enligt grundinställningen beräknas avgifter på det antal dagar som gått efter förfallodatum. Men det går också att ställa in så att de dagar då biblioteket har stängt räknas bort, genom att markera rutan Basera låneavgifter och förseningsavgifter på öppna dagar i kalendern. Denna inställning kan endast göras på nivån kontoorganisation.

Enligt grundinställningen ingår belopp på räkningar när spärr av låntagarkonto på grund av avgifter beräknas. Om du vill exkludera räkningar från denna beräkning kan du markera rutan för Exkludera räkningar från spärr av låntagarkonto. När rutan är markerad visas räkningsbelopp och avgiftsbelopp separat i fönstret med låntagardetaljerna. Denna inställning kan endast göras på nivån kontoorganisation.

Notera:
Låneavgifter påverkas endast om låneperioden förlängs av dagar som är stängda i kalendern. Detta innebär att om det finns en låneavgift per dag och lånetiden är 14 dagar kommer du att debiteras för 14 dagar även om några av dessa är stängda dagar. Men om du får en låneperiod på 16 dagar på grund av stängda dagar i kalendern kommer du bara att debiteras för 14 dagar.

Markera rutan för Basera reservationssamarbete på tillgänglighet om du vill basera reservationssamarbetet på tillgänglighet istället för ägandeskap. Denna inställning kan endast göras på kontoorganisationsnivå.

Se även:Reservationssamarbete

Markera rutan för Meröppet bibliotek (tilldelat låntagare/cirkulationsställen) om du vill kunna ge låntagare Meröppetbehörighet för specifika enheter.

Inställningen för Standard cirk.ställe för cirkulation via externt API stöder utlån och återlämning via externa API:n, exempelvis biblioteksappen. Enhetsparametern används exempelvis för att få korrekta regler och för att sätta rätt enhet för statistik. För att den enheten ska användas och inte falla tillbaka på användaren för den publika portalen, behöver man sätta standard-cirkulationsställe för enheterna i Organisationsinställningar. Säkerställ att det finns ett passande cirkulationsställe för externa anrop för varje enhet, och koppla detta cirkulationsställe till enhet i Organisationsinställningarna.

Räkningar

Du kan välja om förseningsavgifter ska inkluderas på räkningar och om man ska kunna slutföra räkningar på biblioteket genom att markera kryssrutorna. Antal betalningsdagar för räkning gör det möjligt att skriva ut senaste betalningsdag på räkningar (förutsatt att variabeln {{LastPaymentDate}} används på meddelandetexten som används för utskrift av räkningar). Dessa inställningar kan endast göras på nivån enhetsgrupp.

Notera:
Om det finns integration med ett externt affärssystem såsom Visma kommer inställningen Räkningar kan betalas på biblioteket att åsidosättas.

Fjärrlån

Ange inställningar för fjärrlån om NCIP används. Dessa inställningar kan göras på vilken organisationsnivå som helst men görs oftast på nivån enhet då bibliotekskoden och -numret kan vara specifikt för varje enhet.

Bank (medlemskap)

Beträffande medlemskap för låntagare hanteras bankinställningar på nivån enhetsgrupp. Ange antal dagar innan medlemskapet går ut som en automatisk banköverföring ska göras samt bakens betalningsperiod. Dessa inställningar kan endast göras på nivån enhetsgrupp.

Inköp

Förvalt budgetår anges på nivån kontoorganisation. Leverans- och faktureringsadresserna ställs in under Inköp och tidskrifter och kan väljas på olika organisatoriska nivåer. Dessa adresser skrivs ut på beställningar (utskrifter och e-postmeddelanden).

Cirkulationsställen

Cirkulationsställen läggs till på enhetsnivå. Välj en enhet i rullgardinslistan för att visa en lista över cirkulationsställena och deras beskrivningar. RFID-utrustning och utrustning för signaturplatta konfigureras för varje cirkulationsställe. För varje cirkulationsställe kan du välja om olika kvitton ska skrivas ut eller skickas som e-post som standard. Du kan alltid markera eller avmarkera dessa val när du arbetar fönstren Låna ut/Låna om/Återlämna. Du ställer också in om cirkulationsstället ska användas för tillgång till självbetjäning (Meröppet bibliotek).

Se även: Konfigurera RFID och Konfigurera signaturplatta

Avdelningar

Avdelningar läggs till på enhetsnivå. Ett exempel på en avdelning kan vara Barn.

För varje avdelning kan du välja vilken placering som ska vara standard för avdelningen.

Placering

Placering läggs till på kontoorganisationsnivå. Ett exempel på en placering kan vara Deckare.

Mobilt bibliotek

I Quria finns det stöd för mobila enheter - som bokbussar eller speciella bilar. Du lägger upp rutter och hållplatser här.

Se även: Inställningar för det mobila biblioteket