Konfiguration av kringutrustning och integration

På sidan Inställningar, under Inställningar/Kringutrustning och integration, kan du visa och göra inställningar som har att göra med dessa områden.

Exemplarnummer

Inställningar för exemplarnummer görs när Quria installeras.

Utskriftsinställningar

Det finns standardinställningar för utskrift av bibliografiska etiketter, ryggetiketter och kvitton i systemet. Standardinställningarna kommer att användas om inte lokala utskriftsinställningar har skapats.

För att skapa en lokal utskriftsinställning istället för att använda de förenklade standardlayouterna, klickar du på Lägg till lokal utskriftsinställning och väljer en utskriftstyp. Variabler kan användas i de flesta lokala utskriftsinställningarna för att anpassa innehållet. Det går också att ställa in höjd och bredd och att göra inställningar på layouten.

Välj organisatorisk nivå i rullgardinsmenyn för att visa vilka utskriftsinställningar som redan finns definierade på olika nivåer.

Etiketter

1. Ställ in standardhöjd och -bredd.

2. Om du vill, kan du begränsa antalet tecken för titeln, skaparen, hyllan och huvuduppslaget. Du kan välja att skriva ut huvuduppslaget i versaler om du önskar det.

3. Under Layout lägger du till det innehåll om ska ingå samt gör layoutinställningar i editorn. Du kan använda både text och variabler.

Följande variabler kan användas för att skräddarsy bibliografiska etiketter och ryggetiketter:

Variabel Beskrivning
{{BranchShortName}} Enhetens kortnamn, angivet under organisationsinställningarna
{{BranchCode}} Enhetens kod, angivet under organisationsinställningarna
{{DepartmentName}} Avdelningens namn, angivet under avdelningsinställningarna
{{DepartmentCode}} Avdelningens kod, angivet under avdelningsinställningarna
{{SectionName}} Placeringens namn, angivet under placeringsinställningarna
{{SectionCode}} Placeringens kod, angivet under placeringsinställningarna
{{ItemShelf}} Exemplarets hylla, angivet i exemplardetaljerna
{{Creator}} Exemplarets skapare
{{Title}} Exemplarets titel
{{MainEntry}} Huvuduppslaget baserat på skaparen och manifestationens titelinformation
{{Barcode}} Bilden som genererats från streckkoden (Code 128)
{{ItemNumber}} Streckkodens tecken
{{ISBN}} Exemplarets ISBN
{{ManifestationType}} Manifestationstypen

{{Year}}

Utgivningsåret

Notera:
Variablerna måste anges exakt som i tabellen.

När du har skapat din layout kan du skanna eller ange valfritt exemplarnummer i rutan och skriva ut etiketten för att kontrollera att den ser ut som förväntat.

Reservationskvitton

1. Ställ in standardbredd.

2. Välj om låntagarens namn, låntagarkategori, eventuella kommentarer och skolklass ska stå på kvittot. Endast låntagarkategorier som har markerats för att kunna ingå på reservationskvitton kommer att ingå vid utskrift.

Se även: Låntagarkategorier

Kvitton

Separata utskriftsinställningar kan definieras för låne-/omlånekvitton, återlämningskvittton, betalningskvitton och kvitton för borttagning av skuld.

1. Välj utskriftstyp, kommunikationsspråk och standardbredd.

2. Ange ett exemplarnummer för testning, om du vill.

3. Under Layout lägger du till det innehåll om ska ingå samt gör layoutinställningar i editorn. Du kan använda både text och variabler.

Följande variabler kan användas för att skräddarsy kvitton:

Variabel Beskrivning
{{LibraryName}} Enhetens namn, angivet under organisationsinställningarna
{{BranchAddressLine1}} Enhetens kontaktuppgifter, angivna under Kontaktinformation i organisationsinställningarna
{{BranchAddressLine2}}
{{BranchPostcode}}
{{BranchCity}}
{{BranchCountry}}
{{BranchPhoneNumber}}
{{BranchEmail}}
{{BranchPaymentReceiver}}
{{BranchOrgNumber}}
{{BranchInfo1}} Texter med information om enheten, angivna under organisationsinställningarna
{{BranchInfo2}}
{{ItemList}} Exemplaren som ingår på kvittot. Innehållet varierar mellan kvittotyperna.
{{NumberOfItems}} Antal exemplar som ingår på kvittot.
{{Date}} Datum

Notera:
Variablerna måste anges exakt som i tabellen.

När du har skapat layouten kan du skanna eller skriva in ditt testnummer i rutan och förhandsgranska kvittot för att kontrollera att det ser ut som förväntat. Utskriftsställningen kommer att börja användas direkt när den sparas, så det är viktigt att förhandsgranska genom att ange testnumret och inte trycka på Enter förrän du är klar.

Notera:
Det finns inget standardkvitto för kvitto för borttagning av skuld definierat i systemet. Om du inte skapar en utskriftsställning för denna kvittotyp så kommer det inte att gå att skriva ut något kvitto när en skuld tas bort.

Låntagarkvitto, sammanfattning

Du kan ställa in utskriftsinställningar för Låntagarkvitto, sammanfattning. Låntagarkvitto, sammanfattning kan skrivas ut från Utlån och Låntagaruppgifter. Det fungerar på samma sätt som för övriga kvitton och vaiablerna som kan användas listas nedan. Om du inte skapar en utskriftsinställning kommer standardinställningarna att användas.

Variabel Beskrivning
{{LibraryName}} Enhetens namn, angivet under organisationsinställningarna
{{BranchAddressLine1}} Enhetens kontaktuppgifter, angivna under Kontaktinformation i organisationsinställningarna
{{BranchAddressLine2}}
{{BranchPostcode}}
{{BranchCity}}
{{BranchCountry}}
{{BranchPhoneNumber}}
{{BranchEmail}}
{{BranchPaymentReceiver}}
{{BranchOrgNumber}}
{{BranchInfo1}} Texter med information om enheten, angivna under organisationsinställningarna
{{BranchInfo2}}
{{LoanList}} Lista med pågående lån inklusive rubrik med totalt antal lån
{{ExternalLoanList}} Lista med pågående e-lån inklusive rubrik med totalt antal lån
{{ReservationList}} Lista med pågående reservationer inklusive rubrik med totalt antal reservationer
{{DebtList}} Lista med aktuella skulder inklusive rubrik och totalsumma. Listan kan innehålla skuldid och checkboxen för skuldid markers i utskriftsinställningen
{{TotalDebt}}
{{MembershipExpiryDate}}
{{Date}} Datum
{ {PatronIdentifier}} Låntagarens unika nummer
{{PatronCard}} Låntagarens kortnummer. Skriver ut det första aktiva kortet. Om alla kort är spärrade skrivs inget kortnummer ut.

Felmeddelanden - självbetjäning

Välj enhet, cirkulationsställe och typ i rullgardinsmenyerna för att visa de felmeddelanden som kan visas på låneautomaterna. Du kan också lägga till nya felmeddelanden.

Integrationsinställningar

Klicka på Lägg till inställning för att skapa en integration till externa system. I fönstret som därefter öppnas väljer du organisation och integration för att visa de parametrar som gäller för just den integrationen. Värdena som ska fyllas i måste fås från integrationsparten.

Konfiguration av lokala enheter

Kopplingen mellan självbetjäningsautomaterna och Quria ställs in genom att du lägger till en konfiguration av lokal enhet.

Klicka på Lägg till konfiguration av lokal enhet och ange inställningar enligt tabellen.

Inställning Beskrivning
Användar-ID för lokal enhet  Användar-ID:t som skickas från självbetjäningsautomaten
Lösenord för lokal enhet  Lösenordet som skickas från självbetjäningsautomaten
Ge låntagare åtkomst utan PIN-kod Markera rutan om låntagare utan PIN-kod ska accepteras.
Använd strict XML

Om denna ruta lämnas omarkerad kommer tecknen &, <, >, och ' skickas som SIP2-meddelande till självbetjäningsautomaten som de är i meddelandet - till exempel i en titel. Nyare självbetjäningsautomater kan eventuellt inte behandla SIP2 XML-meddelandet i så fall.

Om rutan markeras kommer tecknen &, <, >, och ' att undvikas (& blir exempelvis till &amp;) i SIP2 XML-meddelandet men kommer att kräva att självbetjäningsautomaten inte undviker tecknen innan de visas på skärmen eller på kvitton.

Notera att det kan ta upp till en timme innan markering/avmarkering av rutan får genomslag, på grund av cachning.

Användare

Systemanvändaren i Quria som ska kopplas till alla transaktioner från självbetjäningsautomaten. Se även: Lägga till en systemanvändare

Exportdefinitioner för metadata och bestånd

För att begränsa vilka poster och bestånd du vill exportera via OAI-PMH , kan du definiera Exportdefinitioner. Detta görs i InställningarKringutrustning och integrationExportdefinitioner för metadata och bestånd. När de externa parterna vill hämta data måste de ange den exportdefinition de vill använda genom att använda den satta parametern där definitionskoden ska anges. Exporten använder den matchande exportdefinitionen (där koden matchar "uppsättningen") för både poster och bestånd.

Notera:
När externa parter är intresserade av att skörda katalogdata från Quria behöver de tillgång till Quria OAI-PMH api:s. För att få tillgång till relevanta api:er, kontakta Axiells support. Lämna om möjligt kontaktuppgifter till den tekniska kontaktpersonen hos den externa parten.

I exportdefinitionerna definierar du vad som INTE ska exporteras, till exempel om manifestationstyper väljs kommer manifestationerna med dessa manifestationstyper inte att exporteras alls.

Du kan välja om innehav ska exporteras och hur innehavsdata ska exporteras. Inställningarna för organisationer, avdelningar, sektioner och objekttyper begränsar vilka innehav som kommer att exporteras.

Välj Lägg till definition och skriv en Kod. Använd sedan Beståndsdata och välj mellan Bestånd baserat på Bibliotekskod, Bestånd baserat på ISIL, Bestånd baserat på OrganisationsID, Bestånd baserat på Organisationskod och Exportera inte bestånd.

Välj de Manifestationstyper som inte ska inkluderas. Välj Organisation, Avdelning, Placering och Exemplartyp som förhindrar att exemplar inkluderas i beståndsinformationen. Klicka på Lägg till.