Meddelandetexter

I Quria finns ett antal fördefinierade meddelandetexter som systemet använder när notifieringar såsom övertidsvarningar, påminnelser och meddelanden skickas till låntagare. Dessa texter kan anpassas.

Notifieringar kan ställas in för att skickas som sms, e-post och post beroende på meddelandetyp.

Förutom de notifieringar som styrs av regler, kan meddelandetypen Direktmeddelande användas för att kontakta en enstaka låntagare från Låntagaruppgifter eller för att kontakta många låntagare på en gång med hjälp av mängdhanteringsfunktionen.

Se även: Notifieringar, Kvitton och Hantera många låntagare på en gång

Variabler

Variabler kan användas i meddelandetexter för att generera vissa uppgifter automatiskt.

Notera:
Variablerna måste anges exakt som i tabellerna nedan.

Allmänna

De allmänna variablerna kan användas i de flesta meddelandena till låntagare.

Variabel Beskrivning Kommentar
{{LibraryName}} Bibliotekets namn Vanligtvis enhetens namn, i Varning för utgående medlemskap används Konto
{{SchoolName}} Skolans namn Används för skolenheter. Används inte i Varning för utgående medlemskap
{{SchoolClass}} Klassens namn
{{BranchInfo1}} Hämtar information som lagts till under organisationsinställningar om enheten Det går att underhålla och använda information för olika syften med hjälp av de två uppsättningarna med enhetsinformation.
{{BranchInfo2}}
{{NotificationDate}} Datum för notifiering.
{{NotificationFee}} Notifieringsavgift Används för meddelanden som kan medföra en avgift, till exempel reservationsmeddelande och skuldpåminnelse
{{PatronFirstName}} Låntagarens förnamn
{{PatronLastName}} Låntagarens efternamn
{{PatronIdentifier}} Låntagarens unika nummer
{{PatronCard}} Lånekortsnummer Skriver ut numret på låntagarens första giltiga aktiva lånekort. Om alla kort är spärrade/inaktiva skrivs inget lånekortsnummer ut.
{{PatronTitle}} Låntagarens titel
{{PatronAddress}} Låntagarens adress Alternativet PatronAddressFormatted används för att distribuera adressen över flera rader för att exempelvis passa i fönstret på ett fönsterkuvert, medan PatronAddress skrivs ut på en enda rad. PatronAddressFormatted kan även omfatta c/o.
{{PatronAddressFormatted}}
{{PatronNationalID}} Låntagarens personnummer Används för skuldpåminnelse
{{GuarantorStart}} Används för beräkning av variabeln Child (namn på barn med vårdnadshavare) Används endast när en låntagare har utsetts som vårdnadshavare för ett barn. Används inte för Direktmeddelande, Övergång till ny åldersgrupp eller återlämnings-/låne-/omlånekvitto. Se även: Notifieringar till vårdnadshavare
{{GuarantorEnd}}
{{Child}}
{{NotificationDate}} Notifikationens datum Används endast för Varning för utgående medlemskap

Exemplarinformation

Dessa variabler har med exemplar att göra och används främst för reservationsmeddelanden och interna meddelanden.

Variabel Beskrivning Kommentar
{{Title}} Exemplarets titel. Används för Reservationsmeddelande, Exemplar på räkning återlämnat, Sista exemplaret raderades och Påminnelse - tidskrift.
{{CreatorName}} Författare till titeln. Används för Reservationsmeddelande och Sista exemplaret raderades.
{{ItemBarcode}} Exemplarets streckkod. Används för Reservationsmeddelande och Sista exemplaret raderades.
{{ManifestationType}} Manifestationstyp. Används för Sista exemplaret raderades.

Lån och reservationer

Dessa variabler används för reservationsmeddelanden och återlämnings-/låne-/omlånekvitton.

Variabel Beskrivning Kommentar
{{LastPickupDate}} Senaste dag att hämta exemplaret.
{{PickupBranch}} Enheten där exemplaret kan hämtas.
{{TrapNumber}}

Det nummer som reservationen får på reservationshylla, i väntan på att hämtas.

{{ItemList}} Lista med exemplar som låntagaren har lånat eller lämnat tillbaka.
{{NumberOfItems}} Antal exemplar som låntagaren har lånat eller lämnat tillbaka.

Skulder och räkningar

Dessa variabler används för olika påminnelser och räkningar

Variabel Beskrivning Kommentar
{{NumberOfItems}} Antal försenade exemplar som låntagaren har. Används för Övertidsvarning och Påminnelse på nivå 1-5
{{BillNumber}} Räkningsnummer. Används för Räkning och Exemplar på räkning återlämnat.
{{ItemListBills}} Exemplar som listas på räkningen, inklusive ersättningsavgift per exemplar och rader för administrationsavgifter och totalsumma. Används för Räkning och Exemplar på räkning återlämnat.
{{DebtList}} Lista med exemplar som ingår i låntagarens skuld. Används för Skuldpåminnelse på nivå 1-4.
{{DebtListBills}} Lista över exemplar med skulder. Används för Skuldpåminnelse på nivå 1-4 och Skuldräkning
{{LastPaymentDate}} Senaste betalningsdag för räkning enligt inställningen Antal betalningsdagar för räkning (ställs in på enhetsgruppsnivå). Används för Räkning

Inköp och tidskrifter

Följande variabler kan användas för meddelandena Inköpsorder och Påminnelse - tidskrift för att kommunicera med leverantörer:

Variabel Beskrivning
{{OrderDate}} Orderdatum.
{{OrderList}} Lista över exemplar att beställa.
{{OrderNumber}} Ordernummer.
{{SupplierName}} Leverantörens namn.
{{SupplierAddressFormatted}} Leverantörens adress, distribuerad över flera rader.
{{DeliveryAddressFormatted}} Leveransadress, distribuerad över flera rader.
{{InvoicingAddressFormatted}} Faktureringsadress, distribuerad över flera rader.
{{Issue}} Nummer av tidskrift.
{{ArticleNo}} Tidskrifts artikelnummer.
{{CustNo}} Bibliotekets kundnummer.

Standardmeddelanden och anpassade texter

Standardmeddelandetexterna in Quria är på engelska och kan användas som de är eller fungera som underlag för anpassade texter.

Du arbetar med meddelandetexter genom att välja Inställningar i huvudmenyn och därefter Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Meddelandetexter.

Lägga till, ändra och radera anpassade texter

Du kan lägga till anpassade texter för olika meddelandetyper, för olika sändmetoder, på olika nivåer i organisationen och för olika språk genom att klicka på Lägg till anpassad text och göra val i rullgardinslistorna. Du kommer att se din egen text, and om du vill, kan du jämföra den med bastexten (en fördefinierad text, texten på nästa nivå eller texten som angetts på det lokala språket på samma nivå) genom att fälla ut den längst ner i dialogrutan. Du kan kopiera bastexten för att ha något att utgå ifrån eller skriva hela texten själv.

Meddelanderedigeraren innehåller några praktiska verktyg som kan användas för att anpassa textens layout för att till exempel rymmas i fönstret på ett fönsterkuvert.

Texterna som används för notifieringar till låntagare är de som definierats på installationens språk för aktuell organisation eller högre. Om det inte finns några sådana texter, används de fördefinierade texterna.

Du kan ändra eller radera en befintlig text genom att klicka på pennan eller soptunnan i dialogrutan Hantera meddelandetext. Om du raderar en text, kommer texten på nästa nivå ovanför att användas.

Notifieringar till vårdnadshavare

Regler kan ställas in så att notifieringar om reservationer, påminnelser och övertidsvarningar skickas till vårdnadshavaren istället för till barnet.

Notera:
Att skicka notifieringar till vårdnadshavare fungerar endast om vårdnadshavaren är registrerad som låntagare i Quria och är kopplad till barnet genom funktionen Låntagarkopplingar.

Följande variabler kan användas för att skapa notifieringar till vårdnadshavare: GuarantorStart, GuarantorEnd och Child.

Exempel

“Hej {{PatronFirstName}} {{PatronLastName}} {{GuarantorStart}} (vårdnadshavare åt {{Child}}){{GuarantorEnd}}…”

Om barnet heter Lisa Green och vårdnadshavaren Tom Brown, genereras följande resultat:

“Hej Tom Brown (vårdnadshavare åt Lisa Green)…”