Administrationsverktyg

På sidan Inställningar under fliken Admin finns det verktyg som underlättar administration av din Quria-installation.

Schemalagda jobb

Olika schemalagda jobb har konfigurerats för Quria-systemet vid installation och du kan köra jobben manuellt när du vill. Du kan också ändra ett schemalagt jobb genom att klicka på det i listan. Du kanske vill inaktivera ett jobb temporärt eller ändra tidpunkten för nästa körning, till exempel.

Du har möjlighet att filtrera de shemalagda jobben på om de är Avbrutna eller om de Misslyckats. Avbrutna jobb sker typiskt vid en uppgradering och pågående jobb har avbrutits. De behöver köras igen för att slutföras, men det finns inget underliggande problem med jobben. Kontaka Axiell för felsökning om specifika jobb misslyckas gång på gång. Tänk på att kolumnen för Datum/Tid innehåller startdatum- och tid om listan inte filtrerad. Om listan filtreras kommer stopdatum- och tid presenteras.

Det finns även en statusöversikt över exekverade jobb. Om du fäller ut raderna får du mer information såsom tidsstämpel och relevant statistik om jobbet. Loggen för Skicka om misslyckade meddelanden hittas här, och den innehåller information om hur många meddelanden som har hanterats. Jobbet körs varje timme och fortsätter i upp till tre dagar för att skicka de misslyckade meddelandena. För närvarande inkluderas inte information om specifika telefonnummer eller e-postadresser. Detta kan komma att läggas till i framtiden om Quria kan få tillbaka användbar information om varför meddelandet misslyckades.

Notera:

Olika schemalagda jobb bör startas med lite tid emellan (minst 10 minuter) hellre än att starta flera jobb vid exakt samma tidpunkt.

Felet med de misslyckade meddelandena kan ske i den sista delen av meddelandekjedjan, det vill säga när SMS- eller e-postleverantören hanterar meddelandet. Då kanske inte Quria får besked om att skickandet av meddelandet misslyckades.

Övertidsvarningar, påminnelser och räkningar

Du kan ställa in frekvens för att påminna om förfallna exemplar, med separata jobb för övertidsvarningar, påminnelser och räkningar samt skuldpåminnelser. Se till att starta dessa jobb på dagtid för att inte störa låntagare med notifieringar för e-post eller sms. Du kan även hämta fakturauppdateringar från ett externt affärssystem.

Se även: Notifieringar, Räkningar för borttappade exemplar och Betalningsuppmaningar

För integration med Visma måste ett jobb köras för att kontrollera räkningar som skickats till Visma och hämta den senaste räkningsinformationen, och ett annat jobb för att hämta utestående räkningar med Vismas räkningsnummer och kontrollera deras betalningsstatus. En betald räkning får status Extern betalning i låntagarinformationen. Dessa rutiner konfigureras av biblioteket.

Medlemskap

Du kan ställa in frekvens för att generera medlemskap, med separata jobb för medlemskap som betalas via banköverföring och för medlemskap som betalas manuellt. Jobbet Uppdatera medlemskap som baseras på manuell betalning bör inte användas kombinerat med jobbet för skuldpåminnelser, då det resulterar i skulder för förnyelse av medlemskap som kanske inte är av intresse för låntagarna, och låntagarna blir påminda om skulder som de inte har orsakat.

Se även: Medlemskap

URL-kontroll

Det här verktyget används för att verifiera internetresursers tillgänglighet genom att kontrollera att URL:er i manifestationer är giltiga. Det är bäst att köra detta verktyg nattetid.

Tidskriftspåminnelser

Du kan sätta upp påminnelser för den händelse att tidskriftsnummer inte har levererats enligt utgivningsplanen.

Se även: Arbeta med tidskrifter

Låntagares övergång till ny åldersgrupp

Du kan ställa frekvens för hantering låntagares övergång till ny åldersgrupp.

Se även: Övergång till ny åldersgrupp

Underhåll av katalogposter

Du kan rensa bort oanvända referenser till skapare, ämnen och klassifikationer genom att köra jobbet Ta bort oanvänd metadata. Detta kommer att förbättra förslag på skapare, ämnen och klassifikationer som listas när du lägger till eller ändrar metadata.

Genom att köra jobbet Hämta uppdateringar av auktoritetsdata får du uppdateringar beträffande auktoriserade personer från DNB.

När det gäller titlar från Onleihe kan du köra jobbet Hämta lista med borttagna titlar från Onleihe för att hämta e-media-titlar som tagits bort och bör rensas från samlingarna.

Du kan hämta nya och borttagna titlar som MARC-poster från Libris genom att köra jobbet Hämta uppdateringar av metadata.

För Onleihe kör du sedan jobbet Automatiskt borttag av metadata för att utföra rensningen av borttagna titlar. Om det finns exemplar, reservationer eller e-lån knutna till det borttagna titlarna kommer dessa inte att tas bort. Nästa gång jobbet körs, kommer de kvarvarande titlarna att hanteras på nytt. I loggfilen ser du vilka titlar som inte kunde tas bort och hantera dessa manuellt. Motsvarande jobb för Elib-poster från Libris heter Automatiskt borttag av exemplar.

Jobbet Auktorisera metadataentiteter auktoriserar alla metadataentiteter som för närvarande inte är auktoriserade och som har kontrollnummer för auktoritetsposter som överensstämmer med den konfigurerade källan.

Import av inkommande fjärrlån

Du kan även köra jobbet Import av Libris inkommande fjärrlån för att importera inkommande fjärrlån från Libris.

Import

Du kan importera Antolin-ämnen och MARC-poster med hjälp av importverktygen. Det finns också en funktion där du kan gallra poster baserat på en fil innehållande MARC-poster.

Notera:
För att korrekt manifestation ska gallras ska både titelnummer, 001, och systemid i 003 i MARC-posten matcha motsvarande identifierIassigner för manifestationen. MARC-poster som saknar fält 003 kommer inte att gallras.

Årsskifteskörningar

För att underlätta arbetet med inköp kan du göra en årsskifteskörning då alla oavslutade rekvisitioner och beställningar från innevarande år överförs till nästa år samt hantera tidskrifter.

Du kan även skapa och ladda ner författarfondrapporter baserat på antal lån per titel, antal referensexemplar per titel och antal lån per titel och beståndsdel. Endast exemplar som satts till exemplartyp Referens kommer att ingå i författarfondrapporterna.

Rapporterna skapas under Inställningar/ Admin.

De tre olika rapporterna är:

Antal lån per titel

Antal referensexemplar per titel

Antal lån per titel och beståndsdel

Rapporten för lån per titel och beståndsdel hanterar enbart titlar med manifestationstyper som är markerade att inkluderas i rapporten. Detta görs under Inställningar/Inställningar/Metadata och exemplar/ Manifestationstyper.

Notera:
För att kunna konfigurera och generera rapporterna måste modulen vara aktiverad. Kontakta Axiell om du behöver hjälp

Se även: Årsskifteskörningar