Övergång till ny åldersgrupp

Övergång till ny åldersgrupp inträffar när låntagare på grund av uppnådd ålder inte längre tillhör sin tidigare åldersgrupp, till exempel när ett barn anses vuxen och inte längre behöver en vårdnadshavare, eller när en vanlig låntagare blir pensionär och andra avgifter tillämpas.

Du kan ställa in regler för att kunna skicka meddelanden och/eller spärra låntagare när övergång till ny åldersgrupp inträffar. Dessa regler måste ställas in på nivån Kontoorganisation eller högre.

När ett barn med vårdnadshavare på grund av uppnådd ålder inte längre behöver en vårdnadshavare, avslutas kopplingen till vårdnadshavaren utan notifieringar.

Ett schemalagt jobb måste köras för att övergång till ny åldersgrupp ska äga rum.

Se även: Administrationsverktyg

Exempel

Olika regler behövs för att ställa in övergång till ny åldersgrupp i Quria. Det här exemplet omfattar:

• Ställa in e-postutskick: E-post ska skickas när övergång till ny åldersgrupp inträffar.
  • Text i e-postmeddelande: Skapa texten som e-postmeddelandet innehåller.
  • Spärra låntagare: Spärra låntagare när övergång till ny åldersgrupp inträffar.
  • Schemalagt jobb: Aktivera det schemalagda jobbet som hanterar övergång till ny åldersgrupp.

I det här exemplet har biblioteket två åldersgrupper: Vuxen och Barn. Åldersgränsen för barn är satt till 15. Åldersgrupper skapa under Inställningar/Låntagare/Åldersgrupper.

När en låntagare fyller 15 år vill vi automatiskt skicka ett e-postmeddelande för att informera låntagaren om att hen ska komma till biblioteket och skriva under ett användaravtal. Vi vill också förhindra att låntagare som just fyllt 15 använder bibliotekets tjänster innan avtalet skrivits under.

Ställa in e-postutskick vid övergång till ny åldersgrupp

Du kan endast skapa regler för den organisation som du loggat in på.

1. Välj Inställningar i huvudmenyn.
  2. Klicka på Regler under Circulation och notifieringar.
  3. Välj regeltypen Låntagarkontroll och regeln E-postutskick vid övergång till ny åldersgrupp.
  4. Klicka på Lägg till regel.
  5. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Övergång till vuxen - e-post och välj en nivå i organisationen (Kontoorganisation eller högre).
  6. Välj Vuxen som Åldersgrupp.
  7. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så, och klicka på Spara.

Du ser nu din nya regel i översikten längst ner i fönstret.

Skapa en meddelandetext för e-post

1. Välj Inställningar i huvudmenyn.
  2. Under Cirkulation och notifieringar, klicka på Meddelandetexter.
  3. Klicka på Lägg till anpassad text.
  4. Välj meddelandetypen Övergång till ny åldersgrupp och e-post som sändmetod.
  5. Välj en nivå i din organisation samt vilket språk som ska användas.
    Du ser den fördefinierade texten som du kan använda som den är, eller modifiera, om du vill. Variabler kan användas i meddelandet.
  6. Klicka på Spara.

Spärra låntagare vid övergång till ny åldersgrupp

1. Välj Inställningar i huvudmenyn.
  2. Klicka på Regler under Circulation och notifieringar.
  3. Välj regeltypen Låntagarkontroll och regeln Spärr av låntagare vid övergång till ny åldersgrupp.
  4. Klicka på Lägg till regel.
  5. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Övergång till vuxen - spärr och välj en nivå i organisationen (Kontoorganisation eller högre).
  6. Välj Vuxen som Åldersgrupp.
  7. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så, och klicka på Spara.

Du ser nu din nya regel i översikten längst ner i fönstret..

Aktivera ett schemalagt jobb för att hantera låntagares övergång till ny åldersgrupp

1. Välj Inställningar i huvudmenyn och välj fliken Admin.
  2. Välj Hantera schemalagda jobb.
  3. Kontrollera att jobbet Hantera låntagares övergång till ny åldersgrupp är aktiverat.

Nästa gång jobbet körs, kommer det att kontrollera om några låntagare fyllt 15 år sedan förra gången jobbet kördes (eller under de senaste 10 dagarna om det är första gången som jobbet körs). Dessa låntagare får nu ett e-postmeddelande där de får veta att de behöver komma till biblioteket för att skriva på ett avtal. De är för tillfället spärrade från att använda bibliotekets tjänster, och när de har kommit och skrivit på avtalet måste du upphäva spärren.

Om det finns en regel som kräver att vårdnadshavare anges för barn, tas kopplingen till vårdnadshavaren bort vid övergång till ny åldersgrupp.