Betalningsuppmaningar

Om en låntagare har obetalda skulder över ett bestämt belopp kan du definiera betalningsuppmaningar efter en viss tid. Upp till fyra betalningsuppmaningar, med eller utan administrationsavgift, kan genereras innan en räkning skapas.

Notera:
Om det finns obetalda medlemskapsavgifter så ingår dessa inte i Qurias betalningsuppmaningar. Dessa avgifter måste hanteras separat.

Endast en serie betalningsuppmaningar per låntagare och enhetsgrupp kan pågå vid samma tillfälle. Om låntagaren betalar en del av skulden så att det totala beloppet understiger det belopp som satts för att utlösa betalningaruppmaningar, kommer dessa meddelanden inte att skickas ut mer.

Eventuella administrationsavgifter för betalningsuppmaningarna kommer att läggas till totalbeloppet för den pågående betalningsuppmaningen.

Regler för betalningsuppmaningar kan endast konfigureras på kontoorganisations- eller enhetsgruppsnivå. (Notera att om konfigureringen görs på kontoorganisationsnivå, kommer notifieringarna ändå att göras på enhetsgruppsnivå, vilket innebär att olika betalningsuppmaningar kommer att skickas per enhetsgrupp om låntagaren har skulder i olika enhetsgrupper.)

Följande behöver fastställas för betalningsuppmaningar; varje moment beskrivs närmare längre ner:

• Aktivering av betalningsuppmaningar
  • Lägsta skuldbelopp för att aktivera betalningsuppmaningar
  • Om en administrationsavgift ska utgå för betalningsuppmaningar
  • När och hur betalningsuppmaningar ska skickas ut
  • Meddelandetexter för betalningsuppmaningar
  • Om låntagare med betalningsuppmaningar ska spärras i Quria
  • Inställning av ett schemalagt jobb för betalningsuppmaningar
  • Längsta övertidsperiod för betalningsuppmaningar

Aktivera betalningsuppmaningar

Betalningsuppmaningar aktiveras under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Regler.

1. Välj Cirkulationskontroll/Aktivera betalningsuppmaning.
  2. Välj Betalningsuppmaning 1.
  3. Klicka på Lägg till regel.
  4. Ge regeln en beskrivning och ange villkoren som gäller för den. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  5. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så.
  6. Bestäm om notifiering via e-post eller utskrift ska förhindras samt om låntagaren eller vårdnadshavaren (om tillämpligt) ska notifieras.
  7. Klicka på Spara.

Fortsätt med att lägga till beatlningsuppmaning 2, 3 och 4, samt räkning, om du vill använda alla de nivåerna.

Fastställa lägsta skuldbelopp

Det lägsta beloppet som ska aktivera betalningsuppmaning ställs in under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Regler.

1. Välj Antal/Lägsta totalsumma för betalningsuppmaning .
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln en beskrivning och ange villkoren som gäller för den. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  4. Ange det lägsta totalbeloppet som ska generera betalningsuppmaningar.
  5. Klicka på Spara.

Fastställa administrationsavgift för betalningsuppmaningar

Expeditionsavgift en ställs in under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Regler.

1. Välj Allmänna avgifter/Expeditionsvgift för betalningsuppmaning/Betalningsuppmaning 1.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln en beskrivning och ange villkoren för avgiften. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  4. Ange avgiften för betalningsuppmaningen.
  5. Klicka på Spara.

Fortsätt med att lägga till expeditionsavgifter för betalningsuppmaning 2, 3 och 4, samt räkning, om du vill använda alla de nivåerna.

Fastställa tidsperiod för betalningsuppmaningar

1. Välj Perioder/Period för betalningsuppmaning/Betalningsuppmaning 1.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln en beskrivning och ange villkoren som gäller för den. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  4. Ange efter hur många dagar som den första påminnelsen ska skickas ut.
  5. Klicka på Spara.

Betalningsuppmaning 1 kommer endast att skickas ut om skuldbeloppet är uppnått och om ingen annan serie av betalningsuppmaningar har påbörjats.

Fortsätt med att lägga till tidsperioder för betalningsuppmaning 2, 3 och 4, samt räkning, om du vill använda alla de nivåerna. Antalet dagar är lika med dagar som gått sedan den förra påminnelsen skickades ut plus det totala antalet dagar för föregående påminnelsenivåer, till exempel: om påminnelse 1 skickas efter 100 dagar och påminnelse 2 ska skickas efter ytterligare 28 dagar, så skickas påminnelse 2 ut efter 128 dagar.

Meddelandetexter för betalningsuppmaningar och -räkningar

Meddelandetexter behövs för att användas till betalningsuppmaningar och dessa anges på kontoorganisations- eller enhetsgruppsnivå. Detta görs under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Meddelandetexter.

1. Välj Betalningsuppmaning (inklusive nivå) och Skuldräkning som Meddelandetyp, E-post eller Utskrift som sändmetod, rätt nivå i organisationen samt språk för påminnelserna.
    Du kan klicka på en befintlig meddelandetext i listan för att kontrollera att texten passar.
  2. För att lägga till en anpassad text, klickar du på Lägg till anpassad text.

Betalningsuppmaningar och -räkningar för utskrift visas under Låntagare/Notifieringar.

1. Välj Betalningsuppmaning (inklusive nivå)/Skuldräkning och rätt enhet.
  2. Klicka på Skriv ut för alla påminnelser och räkningar som du vill skriva ut.

Spärra låntagare med betalningsuppmaningar

Låntagare med betalningsuppmaningar kan spärras från att reservera och låna exemplar under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Regler.

1. Välj Låntagarkontroll/Spärr vid betalningsuppmaning (inklusive nivå)/Betalningsuppmaning eller Räkning.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln en beskrivning och ange villkoren som gäller för den. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  4. Välj Ja för att spärra att låntagare med räkningar reserverar och lånar exemplar.
  5. Lägg till ett meddelande om du vill.
  6. Klicka på Spara.

Inställning av ett schemalagt jobb för att generera betalningsuppmaningar

Betalningsuppmaningar och räkningar generas med hjälp av ett schemalagt jobb.

Se även: Notifieringar

Fastställa längsta övertidsperiod för betalningsuppmaningar

• Enligt grundinställningen undantas påminnelser som är äldre än 730 dagar från betalningsuppmaningar. Du kan ändra denna inställning under Systeminställningar.
  • Se även: Systeminställningar