Regler

Reglerna utgör grunden för bibliotekets cirkulationshantering, både via personaldelen (Quria) och i den publika portalen (t ex Arena). Via de fördefinierade reglerna kan du göra detaljerade inställningar för till exempel lånetider, övertidsavgifter, påminnelserutiner, låntagarspärrar och maximalt antal lån.

Du hittar och konfigurerar reglerna under Inställningar/Inställningar/Cirkulation och notifieringar/Regler.

Användare med tillgång till sidan Inställningar kan visa och ändra på regler.

Det är vanligt att reglerna läggs på kontoorganisationsnivå, så att alla enheter har samma regler. Men inställningar för undantag från det generella regelverket kan även göras på nivåerna enhetsgrupp och enhet.

Exempel på variabler som kan användas i en regel: manifestationstyp, exemplartyp, låntagarkategori och åldersgrupp.

Inställningarna som kan göras skiftar mellan olika slags regler, men alla är uppbyggda av en enhet och ett värde. Ibland anger man Ja eller Nej, t ex om reserverade exemplar ska få lov att lånas om, ibland ska man ange en siffra, t ex antal dagar som ett exemplar ska få lånas eller högsta antalet reservationer som en låntagare får göra. En annan enhet är belopp, t ex vad en övertidsavgift per dag ska vara.

Alla regler kan ställas in för att gälla alltid eller endast under en viss period.

En regel kan gälla för vilken nivå som helst, från hela konsortiet (alla kontoorganisationer, enhetsgrupper och enheter i konsortiet) ner till enhet, och om det uppstår konflikt mellan regler, gäller följande:

• Ju längre ner i organisationen som regeln finns, desto högre är dess rankning.
  • Ju mer specifik en regel är, desto högre är dess rankning.

Organisation måste väljas för alla regler, och när reglerna behandlas har organisationen olika innebörd. Till exempel baseras regeln på den aktuella sessionens organisation när ett utlån genomförs: alltså den enhet som användaren har loggat in på. Men när ett omlån genomförs är det enheten där exemplaret lånades ut som avgör vilken regel som gäller.

Exempel - ingen förseningsavgift under begränsad period

Biblioteket vill köra en kampanj för att få tillbaka försenade böcker och bestämmer att allt som återlämnas under en viss tidsperiod inte ska generera övertidsavgifter. Använd regeln Förseningsavgift och ange 0 kr som fast avgift samt definiera den tidsperiod då det ska vara avgiftsfritt att återlämna.

Ju mer specifik en regel är desto längre upp i fönstret placeras den. Reglerna kontrolleras uppifrån och ner.

Organisationsnivå: En regel som gäller en enhet rankas högre än en som gäller för en kontoorganisation. Det innebär att man kan ha en generell regel som gäller för alla enheter inom en kontoorganisation och bara ange undantag för en viss eller ett par enheter. Organisation är en obligatorisk variabel.

Andra variabler: En regel som gäller en Exemplartyp rankas högre än en som gäller en Låntagarkategori.

Detta betyder att en in inställning till vänster om en annan är styrande, det vill säga inställning för organisation trumfar låntagarkategori, som trumfar exemplartyp, som trumfar inställning för åldersgrupp och så vidare.

Den mest styrande regeln lägger sig automatiskt överst i fönstret, den näst mest styrande lägger sig näst överst och så vidare.

Exempel - olika antal exemplar får lånas beroende på exemplartyp, låntagarkategori och organisation

Kommunen har en generell regel att varje låntagare får ha högst 100 lån, förutom när det gäller filmer som man får ha högst 5 lån av. Skolpersonal som lånar i tjänsten får däremot låna upp till 200 exemplar, men inte då det gäller filmer utan där gäller samma begränsning som för alla andra kategorier av låntagare, dvs 5. En av kommunens filialer är ett integrerat bibliotek som ligger i en skola och har i sitt uppdrag att serva skolans elever och personal. Därför tillåter de upp till 500 lån för skolpersonalen, som även får låna upp till 10 filmer.

Notera:
TBeroende på vad och i vilken ordning låntagaren lånar olika slags exemplar kan det totala antalet variera. Om det totala antalet är viktigt, är det rekommenderat att hålla reglerna så allmänna som möjligt. I det här exemplet kan en skolpersonal vid det integrerade skolbiblioteket låna 510 exemplar om hen först lånar 500 exemplar som inte är av typen film och därefter 10 filmer. Men om hen först lånar 10 filmer, går det endast att låna ytterligare 490 exemplar = totalt 500.

Regel: Högsta antal lån per låntagare

Organisation Låntagarkategori Exemplartyp Åldersgrupp Värde
Filial Integrerat skolbibliotek Skolpersonal Film * 10
Filial Integrerat skolbibliotek Skolpersonal * * 500
Kontoorganisation X Skolpersonal Film * 5
Kontoorganisation X Skolpersonal * * 200
Kontoorganisation X * Film * 5
Kontoorganisation X * * * 100

Observera att detta endast är ett urval av de variabler som kan användas vid regelsättning.

Notera:
Det kan ta upp till 5 minuter innan en regel som har lagts till, ändrats eller tagits bort får genomslag.

Regelöversikt

Följande regler kan konfigureras i Quria.

Vissa av reglerna är fördefinierade vid installationen, med ett standardvärde (enligt kolumnen Standardvärde). Utförliga exempel för vissa regler finner du via länk vid respektive regel.

Regeltyp Regel Kommentar Enhet Standard-värde Val av org. baseras på
Cirkulations-kontroll Återlämning av exemplar på räkning Avgör om ett exemplar på räkning får återlämnas. Om ingen inställning görs för denna regel tillåts återlämning. Inställning på nivån Kontoorganisation eller högre rekommenderas. Ja/Nej Ja Aktuell sessions organisation
Utlån Avgör om ett exemplar får lånas ut. Systemets exemplartyper är grunden för att sätta upp detta regelverk. Se även: Utlån Ja/Nej Ja Aktuell sessions organisation
Aktivera betalningsuppmaning Aktiverar användning av betalningsuppmaningar. Se även: Aktivera skuldpåminnelse Ja/Nej - Organisationen där skulden skapades
Aktivera kravsteg Avgör om påminnelsen som angetts under Nivåer ska användas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Aktivera kravsteg Ja/Nej - Enhet för utlån
Aktivera övertidsvarning Avgör om övertidsvarning ska skickas några dagar innan lånetiden går ut. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Aktivera övertidsvarning Ja/Nej Ja Enhet för utlån
Aktivera reservationsmeddelanden Avgör om reservationsmeddelanden ska skickas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Aktivera reservationsmeddelanden Ja/Nej - Hämtställe
Omlån Avgör om ett exemplar får lånas om. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Omlån Ja/Nej Ja Enhet för utlån
Omlån av föresenat exemplar Avgör om ett försenat exemplar får lånas om. Cirkulationsställe ska inte väljas. Ja/Nej Ja Enhet för utlån
Omlån av reserverat exemplar Avgör om ett reserverat exemplar får lånas om. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även beskrivningen för Lägsta antalet reservationer för att räknas som kö, då dessa regler samverkar Ja/Nej Ja Enhet för utlån
Antal Högsta antalet lån per låntagare Det högsta antalet lån som en låntagare får göra. Se även: Högsta antalet lån per låntagare Siffra

-

Aktuell sessions organisation
Högsta antalet omlån per lån Det högsta antalet omlån som får göras på ett lån Siffra - Enhet för utlån
Högsta antalet reservationer per låntagare Det högsta antalet reservationer som en låntagare får göra. Cirkulationsställe ska inte väljas. Siffra - Aktuell sessions organisation
Högsta antalet reservationer per titel Det högsta antalet reservationer som kan göras per låntagare för en titel. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Högsta antalet reservationer per titel Siffra - Aktuell sessions organisation
Lägsta antalet reservationer för att räknas som kö

Villkor för något som inträffar när ett visst antal reservationer har skapats för ett exemplar, kan användas till exempel för att aktivera en kortare omlåneperiod. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Lägsta antalet reservationer för att räknas som kö

Siffra - Enhet för utlån
Lägsta totalsumma för betalningsuppmaning Lägsta skuldbelopp för att aktivera betalningsuppmaningar.Inställning på nivån Kontoorganisation eller högre rekommenderas. Se även: Lägsta totalsumma för skuldpåminnelse Belopp - Organisationen där skulden skapades
Allmänna avgifter Högsta förseningsavgift per exemplar Begränsning av högsta förseningsavgift per exemplar. Se även: Högsta förseningsavgift per exemplar Belopp - Enhet för utlån
Avgift för betalningsuppmaninge Administrationsavgift för betalningsuppmaningar. Ställs in per påminnelsenivå. Se även: Avgift för skuldpåminnelse Belopp - Organisationen där skulden skapades
Avgift för övertidsvarning Administrationsavgift för övertidsvarning. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Avgift för övertidsvarning Belopp - Enhet för utlån
Avgift för kravsteg Administrationsavgift för påminnelser. Ställs in per påminnelsenivå. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Avgift för kravsteg Belopp - Enhet för utlån
Påminnelseavgift per exemplar Gör det möjligt att ta ut en avgift av låntagare för enskilda exemplar på påminnelser. Ställs in per påminnelsenivå.Cirkulationsställe ska inte väljas. Belopp - Enhet för utlån
Avgift för reservationsmeddelande Avgift för reservationsmeddelande, genereras i samband med att meddelandet skickas från Quria till låntagaren. Cirkulationsställe ska inte väljas. Belopp - Hämtställe
Avgift för reservation Avgift för reservation, genereras i samband med att reservationen skapas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Belopp - Aktuell sessions organisation
Avgift för ej hämtad reservation Gör det möjligt att ta ut en avgift när låntagare inte hämtar reservationer. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Avgift för ej hämtad reservation Belopp - Hämtställe
Låntagar-kontroll Spärr vid avgiftsgräns Skuldbelopp som automatiskt kommer att spärra låntagare. Denna inställning kan endast göras på nivån Kontoorganisation. Se även: Spärr vid avgiftsgräns Belopp - Aktuell sessions organisation
Spärr vid betalningsuppmaning En automatisk spärr som genereras vid en viss nivå av betalningsuppmaning. Ställs in per påminnelsenivå.  Se även: Spärr vid skuldpåminnelse Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Vårdnadshavare obligatoriskt Avgör om vårdnadshavare krävs för låntagare. Inställning på nivån Kontoorganisation eller högre rekommenderas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Spärr vid kravsteg Spärrar automatiskt låntagare med påminnelser och räkningar. Ställs in per påminnelsenivå. Se även: Spärr vid kravsteg Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Spärr av låntagare vid övergång till ny åldersgrupp Spärrar låntagare vid övergång till ny åldersgrupp. Inställning på nivån Kontoorganisation eller högre rekommenderas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Övergång till ny åldersgrupp Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
E-postutskick vid övergång till ny åldersgrupp Skickar e-postmeddelande enligt meddelandetexten Övergång till ny åldersgrupp till låntagare vid övergång till ny åldersgrupp. Inställning på nivån Kontoorganisation eller högre rekommenderas. Cirkulationsställe ska inte väljas. Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Aktivera varningar för utgående medlemskap Skickar meddelande till låntagare vars medlemskap är på väg att löpa ut. Regeln ska sättas på Kontoorganisationsnivå. Se även Medlemskap Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Automatisk tillgång till Meröppet Kan användas om alla låntagare tillhörande en låntagarkategori och/eller åldersgrupp ska få automatisk tillgång till Meröppet. Kan sättas upp för enhet, enhetsgrupp eller kontoorganisation. Inställningar gjorda på specifika låntagare åsidosätter regeln. Ja/Nej   Aktuell sessions organisation
Medlemskap obligatoriskt Kan sättas för låntagarkategorier eller låntagargrupper. Regeln ska sättas på Kontoorganisationsnivå. Se även Medlemskap Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Periodiska avgifter Låneavgift Reglerar låneavgift, kan anges exempelvis med 10:- per dag, 50:- per vecka, eller en fast avgift. Låneavgiften tillämpas både på utlån och omlån. Belopp - Utlån: aktuell sessions organisation, omlån: enhet för utlån
Förseningsavgift Reglerar förseningsavgift. Perioden kan ställas in så att avgiften varierar beroende på förseningens längd, eller en fast avgift. Se även: Exempel - förseningsavgifter Belopp - Enhet för utlån
Perioder Justering av förfallodatum på grund av stängda dagar Antal dagar att lägga till på förfallodatum om förfallodatum inträffar när biblioteket är stängd enligt stängningsperiod i kalendern (inte en vanlig stängd dag). Se även: Justering av förfallodatum på grund av stängda dagar Datumperiod - Utlån: aktuell sessions organisation, omlån: enhet för utlån
Lånetid Lånetid för ett vanligt lån. Se även: Lånetid Datumperiod 28 dagar Enhet för utlån
Lånetid för reserverade exemplar Möjlighet att ställa in en kortare låneperiod om det finns reservationskö på titeln. Denna regel samverkar med regeln Lägsta antalet reservationer för att räknas som kö. Datumperiod 14 dagar Enhet för utlån
Beatlningsuppmaning Period för betalningsuppmaning. Ställs in per påminnelsenivå. Se även: Skuldpåminnelse Datumperiod - Organisationen där skulden skapades
Respittid för förseningsavgift

Respittid som kan ställas in för att skjuta upp aktivering av avgift. Se även: Respittid för förseningsavgift

Datumperiod - Enhet för utlån
Kravsteg

Period för när påminnelser ska skickas ut. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Kravsteg

Datumperiod - Enhet för utlån
Övertidsvarning Styr hur många dagar innan återlämningsdatum som det ska skickas ett meddelande till låntagare. Cirkulationsställe ska inte väljas. Se även: Övertidsvarning Datumperiod - Enhet för utlån
Omlånetid Normal period för omlån. Om detta inte anges används inställningen för Lånetid. Datumperiod - Enhet för utlån
Omlånetid av reserverat exemplar Period för omlån av reserverade exemplar. Om detta inte anges används inställningen för Lånetid.

Se även: Lägsta antalet reservationer för att räknas som kö

Datumperiod - Enhet för utlån
Giltighetstid för reservationer Hur många dagar ska en reservation anses vara aktiv. Cirkulationsställe ska inte väljas. Datumperiod 365 dagar Aktuell sessions organisation
Antal dagar på reservationshylla Hur många dagar exemplar ska stå på reservationshylla Datumperiod 8 dagar Aktuell sessions organisation
Reservations-kontroll Redan utlånad till låntagare Avgör om reservation kan göras när låntagaren redan har en titeln på lån. Cirkulationsställe ska inte väljas. Ja/Nej Ja Aktuell sessions organisation
Exemplar på hylla Avgör om reservation kan göras när det finns ett exemplar på hyllan vid hämtstället. Gäller endast Arena. Ja/Nej Ja Aktuell sessions organisation
Reserverbart material Avgör om låntagare får lov att reservera exemplaret. Cirkulationsställe ska inte väljas. Ja/Nej Ja Ägande enhet
Exemplar kan fångas in Avgör om exemplar kan fånga in reservationer. Se även: Exemplar kan fångas in Ja/Nej Ja Ägande enhet
Självbetjänings-kontroll Återlämning Avgör om exemplar får lämnas tillbaka via självbetjäningsautomat. Används endast av SIP2-självbetjäningsautomater. Se även: Återlämning Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Utlån Avgör om exemplar får lånas via självbetjäningsautomat. Används endast av SIP2-självbetjäningsautomater. Se även: Utlån Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Återlämning av exemplar på räkning Avgör om ett exemplar på räkning får återlämnas. Motsvarande regel för Cirkulationskontroll kontrolleras också, så om det i vanliga fall inte går att återlämna exemplar på räkning går det inte heller via självbetjäning. Används endast av SIP2-självbetjäningsautomater. Ja/Nej Ja Aktuell sessions organisation
Magnetisk Avgör om ett exemplar är känsligt för magnetiska pulser. Endast tillämpligt om magnetisk utrustning används. Används endast av SIP2-självbetjäningsautomater. Ja/Nej - Aktuell sessions organisation
Omlån Avgör om ett exemplar kan förnyas via självbetjäningsautomat. Används av SIP2-självbetjäningsautomater och Arena. Se även: Omlån Ja/Nej - Aktuell sessions organisation

Ytterligare inställningar för regel

Längst ner i många regler finns ett område med rubriken Ytterligare inställningar för regel. Det kan finnas regelspecifika extrainställningar, t ex att man vill undanta sms som möjligt sätt att skicka påminnelser till låntagare.

Standardmeddelande

På många ställen kan man lägga in ett standardmeddelande. Detta meddelande visas vid låntagarinformationen i cirkulationsfönstren. Det är bara om man vill lägga in ett annat meddelande än det befintliga meddelandet som något ska fyllas i här. Det är rekommenderat att först komma igång och använda Quria för att utvärdera om det finns ett behov av att använda något annat än de förinställda texterna.