Hantera många låntagare på en gång

Ibland kan det hända att du vill skicka samma meddelande till ett antal låntagare, ändra samma data för många låntagare eller radera flera låntagare. Detta kan göras via mängdhantering av låntagare. Det går också att välja flera låntagare och exportera låntagaruppgifter till en csv-fil för att dela med andra eller arbeta vidare med informationen på egen hand.

Endast användare med rättighet att mängdhantera låntagare kan använda funktionerna för hantera många låntagare på en gång:

Behörigheten Mängdhantering/Låntagare: Menyn mängdhantera: Åtkomst till fliken Låntagare

Behörigheten Mängdhantering/Låntagare: Mängdhantera meddelanden: Åtkomst till knappen Skicka meddelanden på fliken Låntagare

Behörigheten Mängdhantering/Låntagare: Mängdändra: Åtkomst till knappen Ändra uppgifter på fliken Låntagare

Behörigheten Mängdhantering/Låntagare: Mängdradera: Åtkomst till knappen Radera låntagare på fliken Låntagare

Välja låntagare att mängdhantera

Du kan välja låntagare som ska mängdhanteras genom att söka eller filtrera. Filtreringen omfattar flera typer av låntagarinformation, till exempel personuppgifter, låntagaraktivitet, skulder och status på avtal.

1. Välj Låntagare i huvudmenyn.
  2. Klicka på fliken Låntagare.
  3. Skriv antingen en sökfråga såsom ett namn eller en adress och tryck på Enter, eller använd filtreringsalternativen under Förfina sökning och klicka på Sök.
    Du kan också kombinera sökning och filtrering för att begränsa träffarna. Se även: Avancerad sökning med hjälp av prefix
  4. I träfflistan med låntagare, markera rutan högst upp för att välja alla låntagare i listan, eller välj ut några låntagare som du vill hantera.
Notera:
Postnummer kan lagras i Quria med eller utan mellanslag (whitespace) i postnumret. Använd en asterisk (*) där mellanslaget kan finnas när du söker efter låntagare baserat på postnummer, för att få träff på låntagare med postnummer med eller utan mellanslag i en och samma sökning.

Tips:

Om biblioteket får uppdaterade låntagaruppgifter från Navet kan mängdhanteringsfunktionen användas för att söka fram till exempel avlidna låntagare med hjälp av Ändringskod för externa uppdateringar i den förfinade sökningen.

Skicka meddelanden till flera låntagare

1. Efter att du har valt ut de låntagare som du vill kontakta, klicka på Skicka meddelanden.
  2. Välj e-post eller sms.
  3. Fyll i ämne och meddelandetext om du valde e-post, eller meddelandetext om du valde sms. Du kan använda variabler i texten om du vill göra meddelandena mer personliga, till exempel genom att infoga låntagarens förnamn i meddelandet.
  4. Klicka på Skicka och bekräfta sedan åtgärden.

Ett meddelande visas med information om skickade meddelanden och om meddelanden som eventuellt inte kunde skickas.

Ändra uppgifter för många låntagare på en gång

Du kan mängdändra följande inställningar:

• Låntagarkategori
  • Hämtställe
  • Rutt/hållplats
  • Får använda meröppna bibliotek (Notera att tillgång till Meröppet för en enhet endast kan göras i mängd för låntagare som redan har en generell tillgång eller minst tillgång till ett Meröppet bibliotek.)
  1. Efter att du har valt ut de låntagare som du vill hantera, klicka på Ändra uppgifter.
  2. Välj vilka inställningar du vill ändra och klicka på Ändra.
  3. Bekräfta åtgärden.

Låna ut

I Sökresultat finns knappen Lägg till lån som tar dig direkt till Låna ut. Detta kan vara till hjälp när du till exempel hanterar utlån till en skolklass.

Exportera låntagaruppgifter till en csv-fil

1. Efter att du har valt ut de låntagare för vilka du vill exportera uppgifter, klicka på Ladda ner som csv.

En csv-fil skapas i din Hämtade filer-mapp.

Radera många låntagare på en gång

Du kan inte radera låntagare med lån, reservationer, avgifter eller obetalda räkningar, eller låntagare som är vårdnadshavare för andra låntagare. Om du raderar låntagare som har avtal kopplade kommer avtalen också att raderas.

1. Efter att du har valt ut de låntagare som du vill hantera, klicka på Radera låntagare.
  2. Bekräfta åtgärden.

Ett meddelande visas med information om hur många låntagare som raderades och om hur många som eventuellt inte kunde raderas.

Tips:
Kanske finns det lagstiftning som föreskriver att inaktiva låntagare måste raderas efter 3 år, men samtidigt att information om räkningar måste sparas i 7 år? I så fall kan du använda en kombination av Inaktiv efter (och ange ett datum för 3 år sedan) och Inga räkningar skickade fr o m (datum) (för 7 år sedan) för att hitta alla låntagare som har varit inaktiva i 3 år och som inte tagit emot några räkningar på 7 år. Sedan kan du enkelt radera dessa låntagare från systemet.