Konfiguration av metadata och exemplar

På sidan Inställningar, under Inställningar/Metadata och exemplar, kan du visa och göra inställningar som har att göra med exemplar. Exemplarstatusar och -typer konfigureras på nivån kontoorganisation.

Exemplarstatusar

Manuella statusar

Några statusar kan läggas till manuellt (till exempel när ett exemplar är borttappat). Ett exemplar med en manuellt satt status kan inte reserveras, visas inte som tillgängligt i den publika portalen och finns inte tillgängligt i plocklistan. När ett exemplar med en manuellt satt status återlämnas, lånas ut eller förnyas, rensas dess status. Ett exemplar kan ha flera manuella statusar samtidigt.

1. Klicka på Lägg till status för att lägga till en ny status, som kan användas när du ändrar ett exemplar.

Automatiska statusar

Några statusar sätts av systemet (till exempel Utlånad och På väg). Systemstatusarna visas i transaktionsloggen och på ett antal andra ställen.

Tabellen nedan beskriver de olika statusar som systemet kan sätta automatiskt. Ett exemplar kan endast ha en automatisk status åt gången.

Notera:
Vissa statusar kan namnges på annat sätt beroende på i vilket sammanhang de visas.

Transaktions- status Beskrivning Exemplaret kan raderas från Quria
Tillgänglig

Denna status sätts automatiskt i följande situationer, om inte någon annan status såsom Infångad eller På väg är relevant:

• När ett exemplar återlämnas

• När en manuell status rensas

• När beställda exemplar tas emot genom återlämning

Ja
Utlånad

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar lånas ut. Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas. I särskilda fall kan en annan status såsom Infångad eller På väg sättas vid återlämning.

Nej
Omlånad

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar is lånas om.

Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas. I särskilda fall kan en annan status såsom Infångad eller På väg sättas vid återlämning.

Nej
På väg

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar som tillhör en annan enhet återlämnas.

Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas på sin egen enhet.

Ja
Infångad

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar fångas in på reservationens hämtställe.

Statusen tas bort automatiskt när:

• reservationen avbryts

• exemplaret återlämnas och senaste dag för upphämtning har passerats

• exemplaret lånas av låntagaren som reserverade det

• exemplaret lånas av en annan låntagare

Nej
Infångad (avbruten)

Denna status sätts automatiskt reservationen för ett infångat exemplar avbryts. Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas.

Ja
Infångad, på väg

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar är infångat på en annan enhet än reservationens hämtställe. Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas på hämtstället.

Nej
Infångad, på väg (avbruten)

Denna status sätts automatiskt när reservationen för ett infångat exemplar på väg avbryts.

Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas på hämtstället.

Ja
Intern hantering: utgående fjärrlån

Denna status sätts automatiskt när ett utgående fjärrlån har fångats in, men då användaren inte vill skicka iväg exemplaret till det externa biblioteket direkt.

Statusen rensas när exemplaret skannas i fönstren Återlämna eller Låna ut och fjärrlånet har avbrutits eller raderats, eller när exemplaret verkligen skickas till det mottagande biblioteket via Återlämna-fönstret.

Nej
Intern hantering: utgående fjärrlån avbrutet

Denna status sätts automatiskt när ett exemplar med status Intern hantering: utgående fjärrlån avbryts. Statusen rensas när exemplaret skannas i fönstren Återlämna eller Låna ut och fjärrlånet

har avbrutits eller raderats.

Ja
Intern hantering: inkommande fjärrlån

Denna status sätts automatiskt när ett inkommande fjärrlån har återlämnats av låntagaren, men då användaren inte vill skicka tillbaka exemplaret till det externa biblioteket direkt.

Statusen rensas när exemplaret skannas i fönstren Återlämna eller Låna ut och fjärrlånet har avbrutits eller raderats, eller när exemplaret verkligen skickas till det mottagande biblioteket via Återlämna-fönstret.

Nej
På räkning

Denna status sätts automatiskt när ett försenat exemplar debiteras.

Statusen tas bort automatiskt närexemplaret återlämnas (om reglerna tillåter detta).

Nej

Betald räkning

Denna status sätts automatiskt när en räkning har betalats.

Dessa exemplar kan sökas i mängdhantering av exemplar och kan även raderas därifrån.

Ja
Beställd

Denna status sätts automatiskt när

• exemplar skapas under beställningsprocessen

• depositionsexemplar skapas automatiskt via NCIP

Statusen tas bort automatiskt när exemplaret återlämnas.

Statusen medför följande:

• Exemplaret kan inte lånas ut

• Exemplaret kan reserveras i Quria

• Exemplaret kan reserveras i den publika portalen

Inte i detaljerna för manifestationen eller i mängdhantering av exemplar, men kan raderas från beställningen under Inköp och under Depositioner
Mottagen

Denna status sätts automatiskt när ett beställt exemplar tas emot under Inköp/Beställningar.

Ja

Exemplartyper

Kontoorganisations exemplartyper. Exemplartyperna används främst för att ställa in olika regler för olika typer, såsom olika låneperioder. Du kan ange en exemplartyp som förvald kategori för inkommande fjärrlån.

Vilken typ som helst kan anges som Referens. Detta innebär att exemplar av denna typ kommer att visas som Endast referens i den publika portalen, till exempel Arena. Exemplar som satts till exemplartyp Referens kommer att ingå i författarfondrapporter.

1. Klicka på Lägg till typ för att lägga till en ny exemplartyp.

Anskaffningsmetoder

Det går att konfigurera anskaffningsmetoder för att ange hur exemplar har erhållits, t ex som gåva, deposition eller byte. Om du har konfigurerat anskaffningsmetoder, kan du välja dessa när du lägger till eller ändrar exemplar och rekvisitioner, och även använda dem i rapporter.

Metadataleverantörer

Metadataleverantörer för alla organisationer. Denna funktionalitet är förberedande för kommande utveckling och används inte än.

Manifestationstyper

Manifestationstyperna och deras koder visas.

Fiktivt bestånd måste skapas för manifestationer utan bestånd för att låntagare ska kunna hitta dessa poster även i filtrerade sökningar (t ex via utökad sökning) i en publik portal såsom Arena..

Du kan bestämma om exemplar av vissa manifestationstyper, t ex e-böcker och e-ljudböcker ska skapa fiktivt bestånd i den publika portalen.

1. Klicka på en manifestationstyp i listan och markera Skapa fiktivt bestånd automatiskt i publik portal.

Notera:
Den publika portalen måste reindexeras för att modifieringar som gäller fiktivt bestånd ska få genomslag. Kontakta Axiell för ytterligare information.

Du kan bestämma vilka manifestationstyper som ska inkluderas i författarfondrapporten Antal lån per titel och beståndsdel.

1. Klicka på en manifestationstyp i listan och markera Inkludera i författarfondsrapport med fördelning på beståndsdelar

Tidskrifter

Det finns två manifestationstyper för tidskrifter, Tidskrift och Tidskrift, nummer. Skillnaden mellan dem är att Tidskrift kan sättas manuellt på en manifestation, medans Tidskrft, nummer sätts automatiskt av systemet när nya nummer skapas för verk med typen Tidskrift. I Samlingar/Exemplar kan du filtrera sökningen på manifestationstyp och resultatet för de båda typerna beror på vilken typ exemplaren är kopplade till.