Exempel - övertidsvarning och påminnelser

Olika regler behövs för att skapa påminnelser om förfallna exemplar i Quria. Det här exemplet omfattar:

• Övertidsvarning: En notifiering om att ett exemplar som låntagaren har lånat snart kommer att förfalla.
  • Påminnelse 1: En notifiering om att ett exemplar som låntagaren har lånat förföll för 7 dagar sedan. Denna notifiering ska inte skickas till bibliotekspersonal.
  • Påminnelse 2: En notifiering om att ett exemplar som låntagaren har lånat förföll för 14 dagar sedan, och detta medför en avgift på 10.

Alla exempel utgår från sidan Regler som du öppnar genom att klicka på Inställningar i huvudmenyn och sedan på Regler under Inställningar/Cirkulation och notifieringar.

Övertidsvarning

Enligt detta exempel kommer Quria att skicka ut en notifiering om att ett lån av en bok förfaller om 3 dagar.

1. Välj regeltypen Perioder och regeln Övertidsvarning.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Övertidsvarning. Tänk efter om rätt organisation redan är vald eller om du behöver ändra den, och om några andra inställningar behöver göras. Ange 3 för Antal dagar, och klicka på Spara.
  4. Välj regeltypen Cirkulationskontroll och regeln Aktiver övertidsvarning.
  5. Klicka på Lägg till regel.
  6. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Övertidsvarning aktiverad. Se till att välja samma organisation som för period-regeln, och överväg om några andra inställningar behöver göras. I detta fall, välj Bok som manifestationstyp. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så, och klicka på Spara.

Du ser nu dina nya regler i översikten längst ner i fönstret.

Påminnelse 1

Enligt detta exempel kommer Quria att skicka ut en notifiering om att ett lån av en bok förföll för 7 dagar sedan. Stegen 8-9 förhindrar att påminnelsen skickas till bibliotekspersonal.

1. Välj regeltypen Perioder, regeln Kravsteg och nivån Påminnelse 1.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse 1. Gör liknande inställningar som för Övertidsvarning, men ange 7 för Antal dagar, och klicka på Spara.
  4. Välj regeltypen Cirkulationskontroll, regeln Aktivera kravsteg och nivån Påminnelse 1.
  5. Klicka på Lägg till regel.
  6. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse1 aktiverad. Se till att välja samma organisation som för period-regeln, och överväg om några andra inställningar behöver göras. I detta fall, välj Bok som manifestationstyp. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så, och klicka på Spara.
  7. Välj regeltypen Cirkulationskontroll, regeln Aktivera kravsteg och nivån Påminnelse 1.
  8. Klicka på Lägg till regel.
  9. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse 1 - personal. Se till att välja samma organisation som för period-regeln, och överväg om några andra inställningar behöver göras. I detta fall väljer du Personal som låntagarkategori och Bok som manifestationstyp. Välj Nej för När ovanstående inträffar, so, och klicka på Spara.

Du ser nu dina nya regler i översikten längst ner i fönstret.

Påminnelse 2

Enligt detta exempel kommer Quria att skicka ut en notifiering om att ett lån av en bok förföll för 14 dagar sedan, samt skapa en avgift på 10 för varje notifiering.

1. Välj regeltypen Perioder, regeln Kravsteg och nivån Påminnelse 2.
  2. Klicka på Lägg till regel.
  3. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse 2. Gör liknande inställningar som för Påminnelse 1, men ange 14 för Antal dagar, och klicka på Spara.
  4. Välj regeltypen Cirkulationskontroll, regeln Aktivera kravsteg och nivån Påminnelse 2.
  5. Klicka på Lägg till regel.
  6. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse 2. Se till att välja samma organisation som för period-regeln, och överväg om några andra inställningar behöver göras. I detta fall, välj Bok som manifestationstyp. Välj Ja för När ovanstående inträffar, så, och klicka på Spara.
  7. Välj regeltypen Allmänna avgifter, regeln Avgift för kravsteg och nivån Påminnelse 2.
  8. Klicka på Lägg till regel.
  9. Ge regeln ett beskrivande namn, t ex Påminnelse 2 – avgift och gör de inställningar som behövs. Ange 10 för Avgift för kravsteg.

Du ser nu dina nya regler i översikten längst ner i fönstret.