Inköp och tidskrifter

På sidan Inställningar, under Inköp och tidskrifter, kan du visa och göra inställningar som har att göra med dessa områden.

Budgetar

Listan visar vilka budgetar som har skapats. Du kan också lägga till nya budgetar samt radera budgetar som inte längre behövs.

Lägga till en budget

Lägg till budgeten på den nivå i organisationen där den ska kunna användas. Budgeten kan användas på alla nivåer under denna, vilket kan vara praktiskt exempelvis när du lägger till en budget för projektanslag.

1. Klicka på Lägg till budget.
  2. Fyll i fälten. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  3. Lägg till en eller fler budgetperioder, och om du vill, en varningsnivå. Varningsnivån används vid budgetuppföljning för att indikera när den angivna nivån för budgetperioden har uppnåtts.
  4. Klicka på Spara.

Valutor

Du kan lägga till valutor för att få en kostnadsuppskattning när du gör inköp från internationella leverantörer. Det finns ingen koppling till de valutakurser som finansinstitut använder, utan du får själv underhålla valutorna.

Om du vill använda valutafunktionaliteten i Quria ska du lägga till standardvalutan (valutan som används på din plats) med växlingskurs 1. Lägg sedan till de andra valutorna med respektive växlingskurs i förhållande till standardvalutan. Systemet bortser från valutor med växlingskurs 0.

Exempel

I en svensk installation där man vill kunna göra vissa inköp i euro anges valutan svenska SEK med Växlingskurs1. I samma installation anges euro EUR med Växlingskurs10.34 om 1 euro just nu kostar 10.34 SEK.

Leverantörer

Det är här som du hanterar leverantörer; både leverantörer för manuella beställningar av exemplar och leverantörer av beställningar som kommer in i Quria automatiskt. Du måste även ange en leverantör när du skapar en tidskriftsprenumeration.

Det finns många inställningar och bara några enstaka är obligatoriska. Du kan t ex lägga till ett kommunikationsspråk och en valuta om dessa avviker från grundinställningarna i systemet (användbart vid beställningar från utlandet). Du kan lägga till en rabattsats om det finns en sådan överenskommelse. Notera att inställningen för Webbplats för kontaktinformationen måste börja med http:// (eller https://) för att länken ska bli klickbar.

Kontaktpersonerna som du lägger till är bara ett sätt att hålla reda på dessa - de används inte i systemet.

Kundnummer behövs om beställningar importeras från leverantörer. För EKZ är användarnamn och lösenord obligatoriskt, liksom organisationsnumret ekz.

Om information om organisation, avdelning och budget saknas i den importerade informationen, kommer värdena som registrerats per kundnummer att användas som grundinställningar.

Order service

Qurias Order Service hanterar alla inkommande beställningar från olika leverantörer.

En del leverantörer har möjligheten att fylla i detaljeras information så som enhet/avdelning, placering och exemplartyp. Om informationen skickas korrekt och om den matchas mot Qurias koder, kommer informationen att läggas till på de beställda exemplaren i Quria.

Om det inte finns någon match mot koderna i Quria, kommer informationen att finnas i noteringsfältet för beställningsraden.

Om informationen saknas helt, beror det på att leverantören inte skickar informationen, inte skickar informationen korrekt eller att orderservicen inte kan hantera informationen. Kontakta Axiells support om du misstänker att det saknas något i Qurias Order Service.

Qurias onlinehjälp inkluderar inte information om vilken information de olika leverantörerna hanterar eller hur den ska fyllas i i leverantörernas gränssnitt. Kontakta din leverantör om du behöver mer information.

Leverans- och faktureringsadresser

Du kan ange adresser för leverans och fakturering, för att exempelvis få leveranser till biblioteket men fakturor till en ekonomiavdelning på en annan adress. Leverans- och faktureringsadresserna som du lägger till här kan väljas på olika nivåer under Organisationer/Organisationsinställningar.

Momssatser

Du kan ange olika momssatser som används för olika sorts inköp. Dessa ingår i budgettransaktionerna i systemet för framtida bruk, men för tillfället finns det ingen uppföljning.