Låna ut exemplar

I fönstret Låna ut börjar du med att skanna lånekortet eller söka efter låntagaren och fortsätter sedan med att skanna exemplaren. Klicka på Låna ut eller tryck på Enter en gång för att låna ut exemplaren i listan. Alla exemplar i listan kommer att lånas ut till aktuell låntagare, eller lånas om ifall de redan är utlånade till denna låntagare. Om det finns några exemplar som är utlånade till någon annan kommer dessa att återlämnas automatiskt och lånas ut till aktuell låntagare.

The check-out window

1 Respons på transaktioner

Genomförda transaktioner visas här. Responsen finns kvar även om du fortsätter att arbeta i fönstret (nya transaktioner läggs till i listan). Du kan fälla ut eller fälla ihop information med hjälp av pilen.

Kvitton kan skrivas ut eller skickas som e-post. En förvald inställning kan göras för varje cirkulationsställe, men du kan alltid välja eller välja bort utskrifter eller att skicka e-post här. Utskriften och/eller att skicka e-post påbörjas när du stänger fönstret Låna ut.

2 Låntagare

Låntagarinformationen visas i fönstret Låna ut när du har skannat lånekortet eller sökt upp en låntagare.

Genom att klicka på Visa låntagare visas låntagardetaljerna.

Klicka på Skriv ut för att skapa en statusrapport över låntagarens samtliga lån, reservationer och skulder.

3 Sökfält Här söker du efter exemplar genom att skanna eller skriva exemplarnumret.
4 Nytt förfallodatum

Om du vill kan du ange ett visst förfallodatum för samtliga exemplar.

5 Inskannade exemplar

Information om exemplaret visas och även vem som har lånat det just nu och vilken enhet det tillhör. Om det finns några noteringar för exemplaren visas de också. Klicka på fäll ut-ikonen för att visa exemplardetaljerna. Använd kontextmenyn för att ändra förfallodatum för ett visst exemplar. Genom att klicka på x tas detta exemplar bort från listan.

Det går att öppna fönstret med låntagardetaljerna eller verket genom att klicka på låntagaren eller titeln direkt i listan.

Tvinga utlån

När ett reserverat exemplar har fångats in visas ett fönster där du kan välja att antingen bara låna ut exemplar som inte har fångats in, eller att åsidosätta regeln och låna ut det till någon annan (t ex kan låntagaren med reservationen ha skickat någon annan för att hämta den).

Tillfälliga exemplar

Det kan finnas okända exemplar som inte är del av samlingarna, till exempel något som lånats tillfälligt från ett annat bibliotek eller förvarats i arkivet, som biblioteket vill hantera på ett smidigt sätt. Då kan funktionen Tillfälliga exemplar användas.

När du skannar ett okänt exemplar i Låna ut-fönstret och texten Okänt exemplar visas, väljer du Lägg till tillfälligt exemplar i kontextmenyn och anger titel och skapare samt väljer en manifestationstyp.

Exemplaret kan nu lånas ut och kommer att visas under Mina lån i Arena samt under låntagares lån och påminnelser i Quria.

När det tillfälliga exemplaret återlämnas måste det registreras korrekt och det tillfälliga exemplaret tas bort automatiskt.

Notera:
Tillfälliga exemplar kan inte sökas i samlingarna eller bland exemplaren.