Återlämna exemplar

Du skannar exemplar i fönstret Återlämna. Klicka på Återlämna eller tryck på Enter en gång för att lämna tillbaka exemplaren i listan.

The check-out window

1 Respons på transaktioner

Genomförda transaktioner visas här. Responsen finns kvar även om du fortsätter att arbeta i fönstret (nya transaktioner läggs till i listan). Du kan fälla ut eller fälla ihop information med hjälp av pilen.

Kvitton kan skrivas ut eller skickas som e-post. En förvald inställning kan göras för varje cirkulationsställe, men du kan alltid välja eller välja bort utskrifter eller att skicka e-post här. Utskriften och/eller att skicka e-post påbörjas när du stänger fönstret Återlämna.
Notera: Endast ett e-post- eller utskrivet kvitto genereras per återlämningssession. Om exemplar från flera olika låntagare återlämnas skickas inga e-post-kvitton utan endast utskrivet kvitto kan väljas.

2 Sökfält Här söker du efter exemplar genom att skanna eller skriva exemplarnumret.
3 Returdatum

Du kan ange ett visst datum för alla exemplar om du vill. Det kan vara användbart om det till exempel finns ett bokinkast som inte tömts på ett tag.

4 Inskannade exemplar

Alla exemplaren i listan kommer att lämnas tillbaka. Om det finns några noteringar för exemplaren visas de också. Klicka på fäll ut-ikonen för att visa exemplardetaljerna. Använd kontextmenyn för att ändra returdatum för ett visst exemplar. Genom att klicka på x tas detta exemplar bort från listan.

Det går att öppna låntagardetaljerna genom att klicka på låntagaren direkt i listan.

5 Låntagare

Alla unika låntagare som behandlas i den pågående återlämningssessionen listas var för sig. På så vis kan du öppna låntagarinformationen även efter att återlämningen avslutats.

När ett tillfälligt exemplar återlämnas måste du registrera det korrekt. Se även: Tillfälliga exemplar

Notera:

Utgående fjärrlånereservationer “lånas ut” via fönstret Återlämna. Funktionen Skicka till bibliotek aktiveras när du skannar ett utgående fjärrlån i fönstret Återlämna. Detta gäller för alla lån till låntagare som tillhör en låntagarkategori som markerats som Bibliotek utgående fjärrlån. I dessa fall finns det ingen anledning att söka efter en låntagare med hjälp av till exempel ett lånekort för att genomföra ett vanligt utlån.