Topplistor

Du kan skapa topplisterapporter som baseras på mest utlånade eller reserverade titlar och med hjälp av filter kan du lägga till fler variabler som t ex placering eller språk. Listorna kan du dela med låntagare och besökare på bibliotekets webbplats. Topplistorna är dynamiska och kommer alltid att innehålla det senaste.

Skapa en topplista

För att skapa en topplista följer du dessa steg:

1. Klicka på Statistik i huvudmenyn för att öppna fönstret Statistik.
  2. Välj fliken Topplistor.
  3. Klicka på Skapa topplista uppe till höger.
    Fönstret Topplisterapport öppnas. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk.
  4. Namnge topplistan, och, om du vill, lägg till en beskrivning.
  5. Om du vill skapa en privat topplista som bara du kan se, markerar du rutan för detta.
  6. Välj antal dagar att hämta utlån eller reservationer från samt antal träffar som ska ingå i topplistan. Välj även organisationsnivå.
  7. Välj datakälla - Utlån eller Reservationer.
  8. Ange hur rapportens data ska filtreras ytterligare. När du väljer filter kan du ofta välja att filtrera på värden som ska ingå i topplistan, såsom ett eller flera språk för uttrycket, manifestationstyper, placeringar eller exemplarhyllor.

Klicka på Visa resultat för att se hur topplistan ser ut. Gör ändringar om du vill och klicka sedan på Spara för att göra topplistan tillgänglig från Statistik-fönstret.

Du kan också ladda ner topplistan som pdf eller i csv-format, för att dela den med andra eller arbeta vidare med informationen på egen hand, genom att klicka på Ladda ner som pdf-fil eller Ladda ner som csv-fil.

Notera:
Vissa webbläsare kanske inte stöder att ladda ner till pdf-fil fullt ut. I så fall kan du oftast hitta webbläsartillägg på Internet.

Toppliste-ID:t används för att visa topplistan på bibliotekets webbplats (endast Arena ).

Se även: Arenas onlinehjälp

Hantera topplistor

I listan med befintliga topplistor kan du radera eller duplicera en topplista från dess kontextmeny. Du kan även kopiera toppliste-ID:t till urklipp.